Close X

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Facebook Psycholog Pedagog ZSP Nietążkowo Facebook Instagram

Wtorek, 30 kwietnia 2024 r.
Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Gnieźnie
17.09.2011 r.

Kolejne Zwycięstwo Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych z Nietążkowa na Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Gnieźnie.

W Gnieźnie 17 września 2011 roku odbył się Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Organizatorami Festiwalu byli Senatorowie RP z Województwa Wielkopolskiego, Starostwo Powiatowe w Gnieźnie oraz sieć Hoteli Pietrak.
Festiwal rozpoczęła uroczysta Msza św., która odbyła się w Katedrze Gnieźnieńskiej.
Celem Festiwalu była promocja regionu poprzez wylansowanie potraw regionalnych, kojarzonych z regionem Wielkopolski, prezentacja kuchni regionalnej i tradycyjnej regionu Wielkopolski, aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń działających w Wielkopolsce, wymiana doświadczeń, zebranie przepisów i receptur na potrawy, które posłużą w przyszłości do przygotowania publikacji na temat potraw związanych z naszym regionem.
Podczas Festiwalu organizatorzy przewidzieli dwa konkursy: konkurs na najlepszą drużynę – Nagroda Dziennikarzy oraz konkurs gotowania „na żywo”.
W konkursie na najlepszą drużynę przygotowaliśmy stoisko promujące powiat kościański i Zespół Szkół Ponadgimazjalnych z Nietążkowa. Ponadto przygotowaliśmy stół z nakryciem dla dwóch osób, na którym stały ciasta: Sernik łaciaty, Śliwki w czekoladzie oraz ciasto „ Biskup”. Postawiliśmy na naturę i ekologię, dlatego przygotowaliśmy stragan z warzywami i owocami oraz dekorację w barwach jesieni. Uczestnicy festiwalu mogli również skosztować na naszym stoisku „swojskie jadło”. Daniem będącym specjalnością drużyny była galantyna z kurczaka ze szczawiem. W konkursie na stoisko promocyjne wzięło udział 20 drużyn z całej Wielkopolski. Nasza drużyna zajęła I miejsce w Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej -kategoria Najlepsza Drużyna- Nagroda Dziennikarzy, otrzymaliśmy puchar Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej Senator RP Małgorzaty Adamczak, który wręczyła nam go osobiście i puchar przechodni, dzięki któremu powiat kościański będzie mieć zaszczyt zorganizowania II edycji Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. Naszą szkołę reprezentowały uczennice III klasy technikum kształcącego w zawodzie technik architektury krajobrazu: Monika Jankowska i Joanna Rakowska oraz opiekunowie pani Joanna Pietrzyk, Katarzyna Snela i pan Eugeniusz Pawlicki. W przygotowaniach do konkursu pomogli nam uczniowie ZSP w Nietążkowie, pani Renata Fijałkowska oraz wspierał nas pan Starosta Kościański Andrzej Jęcz.
W drugim konkursie gotowania „na żywo” brały udział pięcioosobowe drużyny. w skład naszej reprezentacji weszli pan Piotr Ratajczak – właściciel restauracji „Kakadu” w Śmiglu i Starym Bojanowie, pani Urszula Jąder – przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich z Czacza i Przewodnicząca Rady Rodziców w ZSP Nietążkowie oraz uczniowie naszej szkoły: Tomasz Zarabski, Sandra Dworczak oraz Adrianna Kośmider uczniowie klas technikum żywienia i gospodarstwa domowego. Każda z drużyn przy swoim stanowisku do gotowania, przygotowywała (w ciągu 45 minut) dowolną potrawę z przywiezionych przez siebie produktów. Nasza drużyna sporządziła kaczkę z jabłkami i żurawiną marynowaną w miodzie i czerwonym, wytrawnym winie. Wprawdzie nasza potrawa nie zdobyła wyróżnienia, ale była chwalona za oryginalność i wyjątkowy smak.
Wszystkie drużyny biorące udział w Festiwalu otrzymały upominki od organizatorów.
Prócz gotowania i degustacji potraw, na festiwalu można było zakupić wyroby rękodzieła, posłuchać muzyki regionalnej i obejrzeć występy lokalnych artystów.

Joanna Pietrzyk
Katarzyna Snela












solidarni-z-ukrainą
e-dziennik   „Czas zawodowców BIS|- zawodowa Wielkopolska”|Patronat Politechniki<br />Poznańskiej

Inspektor ochrony danych
Grzegorz Król  
e-mail: iod(m)zspnietazkowo.pl


Certyfikaty i odznaczenia


Gratulacje i podziękowania


Nasi Partnerzy

zobacz »